Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy 84 cm átmérőjű hengerre tekerünk fel egy kötelet

Főoldal » Középiskola » Matematika
629
Egy 84 cm átmérőjű hengerre tekerünk fel egy kötelet, amin egy vödör lóg. (A henger a tengelyénél van rögzítve.)
henger és a vödör ábrája
A, Hány centiméterrel emeltük fel a vödröt, ha a henger 210°-ot fordult el közben?
B, Mekkora szöggel kell elfordítani a hengert, hogy a vödör két métert emelkedjen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Egy 84 cm átmérőjű hengerre tekerünk
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Kalap = 2rπ = 84 * π = 263,89 cm

a)

i = 210 / 360 * 263,89 = 153,94 cm
Tehát 153,94 cm-rel emeltük fel a vödröt.

b)

2 m = 200 cm
α = 200 / 263,89 * 360 = 272,84°
Tehát 272,84°-kal kell elfordítani a hengert.

Amennyiben hasznosnak találod a válaszomat, kérlek, jelöld megoldásnak! Igazán nem nagy fáradtság. :)
Módosítva: 4 éve
1