Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Arány

Főoldal » Általános iskola » Matematika
384
Ha egy négyzet oldalának hosszát harmadára csökkentik, akkor a kerülete x-edére csökken. Mennyi lesz az x értéke?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
3, mivel a négyzet egy szabályos sokszög, így ha egyik oldalát csökkentjük, a többinek is csökkennie kell, hogy ne pl. téglalapot kapjunk.

Levezetve:
K = 2(a+b)
Az oldalak egyenlőek, mivel négyzetről beszélünk.
K = 2(a+a) = 2*2a = 4a
Ez volt a kezdeti kerület.

Ha csökkentjük az oldalakat:
a/3 lesz egy oldal
K = 4* (a/3)

Látható, hogy a 4a és a 4a/3 között annyi a különbség, hogy az egyik a másiknak harmada.
0