Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
520

(A számításokban a g = 9,81 m/s2  10 m/s2 kerekítést alkalmazhatjuk)
1. Mértékváltás: 2 m3 vas tömege 15740 kg.
Számold ki a vas sűrűségét!
Váltsd át g/cm3 kg/dm3 mértékegységekbe is!
2. Egy benzineskannában 5 liter (dm3) benzin tömege 3,5 kg.
Mekkora a sűrűsége a benzinnek?
3. Mekkora lesz a tömege 4 m3 jégnek? Jég sűrűsége 900 kg/m3
4. Az asztalra tettünk egy teli kólásüveget, amiben 2 liter üdítő van.
A teli üveg alapterülete 0,5 dm2., tömege 2 kg.
Mekkora a nyomás az üveg alatt?
5. Télen az egyik befagyott tó jege maximálisan 15000 Pa nyomást bír ki anélkül,
hogy beszakadna.
Rámehet-e erre a jégre egy 70 kg tömegű ember,
akinek a cipői 2-2 dm2 alapterületűek?
6. Egy kiskocsit két erő húz, egyik 20 N, másik 16 N.
Mekkora lenne az összegük, ha
a. Mindkettő egy irányba húzná?
b. Az egyik előre, a másik hátrafelé húzná? Készíts rajzot mindkét esethez!

7. Egy személyautó tömege 900 kg.
Sebességét 0-ról 54 km/h – ra 5 másodperc alatt növeli.
(54 km/h = 54:3,6 m/s = 15 m/s, mértékváltás!!!
Gyorsulása, tehát
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1.)
V=2 m³
m=15740 kg

ρ=m/V
ρ=15740/2=7870 kg/m³=7,87 g/cm³

2.)
V=5 dm³=0,005 m³
m=3,5 kg

ρ=m/V
ρ=3,5/0,005=700 kg/m³=0,7 g/cm³

3.)
V=4 m³
ρ=900 kg/m³

ρ=m/V
900=m/4
m=900*4=3600 kg

4.)
m=2 kg
A=0,5 dm²=0,0005 m²

Fny=mg=2*10=20 N

p=Fny/A
p=20/0,0005=40000 Pa=40 kPa

5.)
m=70 kg
A=2+2=4 dm³=0,004 m³

Fny=mg=70*10=700 N

p=Fny/A
p=700/0,004=175000 Pa
Tehát nem bírja el.

6.)
Rajzot most nem áll módomban készíteni, de majd leírom, hogy hogy kell lerajzolni.

a)
F₁=20 N
F₂=16 N

Mivel egy irányba hatnak, ezért az eredőjük az összegük.

Fe=20+16=36 N

A rajzom egy irányba mutassanak az erők, és az egyik legyen kicsit hosszabb.

b)
F₁=20 N
F₂=16 N

Mivel ellentétes irányba hatnak, ezért az eredőjüket úgy lehet kiszámolni, hogy a nagyobból kivonod a kisebbet.

Fe=20-16=4 N

A rajzon ellentétes irányba mutassanak, az eredő erő pedig a nagyobb irányába.

7.)
m=900 kg
v0=0 m/s
v=54 km/h=15 m/s
t=5 s

a=v-v0/t
a=15-0/5=3 m/s²

Fe=ma
Fe=900*3=2700 N

8.)
m=800 kg
v0=72 km/h=20 m/s
v=108 km/h=30 m/s
t=20 s

a=v-v0/t
a=30-20/20=0,5 m/s²

Fe=ma
Fe=800*0,5=400 N
0