Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika Fontos!!!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
550
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Először az eredő ellenállást kell kiszámolni:
- 12 és 8 ohm párhuzamosan:
`R_1 = 12\ Ω`
`R_2 = 8\ Ω`
Eredőjük:
`1/R_(12) = 1/R_1 + 1/R_2`
számold ki, én nem teszem. Nem szeretek ilyeneket számolni. Én inkább azt csinálom, hogy a 12 Ω olyan, mint két 24 ohmos ellenállás párhuzamosan (hisz két azonos eredője az egyiknek a fele), a 8 ohm meg olyan, mint három 24 ohmos párhuzamosan (24 harmada 8); tehát összesen 5 darab 24 ohmos van párhuzamosan, ami 24/5 = 48/10 = 4,8 Ω.
`R_(12) = 4","8\ Ω`

Másik blokk:
`R_3 = 30\ Ω`
`R_4 = 10\ Ω`
Eredőjük:
`1/R_(34) = 1/R_3 + 1/R_4`
Megint nem így számolom, de te azért számolhatod abból... A 10 ohm olyan, mint három 30 ohmos párhuzamosan, tehát:
`R_(34) = 30//4 = 7","5\ Ω`

Ez a két eredő ellenállás sorba van kötve. Ezek eredője egyszerű:
`R_(1234) = R_(12) + R_(34) = 12","3\ Ω`

A főágban folyó `I` áram az Ohm törvényből jön:
`R_(1234)=U/I`
`I = U/R_(1234) = (15","99)/(12","3) = ...` számold ki, ennyi amper

Nem tudom, mi akar lenni az I₁ és I₂, nem írtad be a rajzba.
Az U₁ és U₂ bizonyára a két eredő-blokkon eső feszültség. Az is az Ohm törvénnyel megy:
`R_(12)=U_1/I`
`U_1 = I·R_(12) = ...` számold ki
`U_2 = I·R_(34) = ...` számold ki
Módosítva: 8 éve
0