Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, fény feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
370
Valaki letudnáírni hogyan kell egy ilyen feladatot megcsinalni, mert nekem nem megy.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, fény
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ez feladat minimális optikai ismerettel megoldható. Itt inkább a geometriát lehetne segítségül hívni. Vegyünk fel egy `e` egyenest ami járdalap `J` síkján a haladási irányunkkal párhuzamosan. Legyen `A` pontban a világító izzó középpontjában és legyen annak vetülete a `J` síkban a `B` pont. Továbbá a lábtalpak helyezkedjenek egy az `e` egyenes `D` pontjának közelében, valamint a fejtető a `C` pontban, az `A` ponthoz tartozó félsíkban. Világos, hogy `AB` és `CD` egyenesek párhuzamosak lesznek egymással és merőlegesek az `e` egyenesre. Vegyünk fel egy `f` félegyenest az `A` pontból a `C` ponton át, amely `E` pontban fogja metszeni az e egyenest. Világos, hogy az `AC` félegyenes meg fog felelni az utcai világító test egyik fénysugarának. Továbbá az is világos, hogy az árnyékot a `ED` szakasz fogja adni. Továbbá az is, hogy a testünk magasságát a `CD` szakasz adja. Ha az árnyék hosszát `30` cm-nek veszem és a `CD` hosszát `180` cm-nek, akkor bizony az `AB` szakasz hosszáról (a világító izzó magassághelyzetéről) csak akkor tudunk mondani valamit, ha megadjuk a `DB` hossz adatot is. Ez ebben az esetben ez is `30` cm. Az alkalmazandó tétel nem más mint a párhuzamos szelők tétele: `frac{ED}{CD}=frac{ED+DB}{AB}`, azaz `frac{30}{180}=frac{30+30}{AB}`. Tehát `AB=frac{60*180}{30}=360`. Ebből lehet következtetni, hogy a világító izzó magassága kb. 2-szer több mint a saját magasságunk. És ez az adat annál több lesz, minél távolabb helyezkedünk el a világító lámpához viszonyítva.
Módosítva: 4 éve
1