Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek. Tudna valaki segíteni előre is köszönöm. :)

Főoldal » Középiskola » Matematika
408
Egy szakmunkas 8nappal rövidebb idő alatt végez el egy adott munkát mint egy betanított munkás. Ha együtt dolgoznak akkor 3 nap alatt elkészültek a munkával. Hány nap alatt végzi el a munkát egyedül a szakmunkas illetve a betanított munkás?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Fizikából tanultátok, hogy a teljesítményt a munka és az eltelt idő hányadosából (`P=W/t)`nyerjük. És az együttes teljesítményhez a részteljesítmények összegével juthatunk. Továbbá megállapíthatjuk, hogy az elvégzendő munka mind a három esetben egységnyinek veendő (`W=1`). A szakmunkás `t` idő alatt készíti el ugyanazt a munkát, míg a betanított munkás munkaideje `t+8`. Így a teljesítményük külön-külön `1/t` és `1/(t+8)` lesz. `1/t gt 1/(t+8)`. Az együttes teljesítményük `1/3` és mivel a teljesítmények összegezhetők, ezért felírható a `1/t+1/(t+8)=1/3` egyenlet.
Ebből `t`-re felírható egy másodfokú egyenlet: `3*(t+8)+3*t=t*(t+8)`, amelynek gyökei `t_1=-6` és `t_2=4` lesznek. Mivel `t gt 0`, ezért `t=4`. Ezért egyedül a szakmunkás munkaideje `4` ` nap` és a betanított munkásé `12` ` nap` lesz.
Módosítva: 4 éve
0