Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kamat,kamatos kamat

Főoldal » Középiskola » Matematika
515
Egy dolgozó minden évben 5 %-os fizetésemelést kap. 3 éves munkaviszony után a keresete 140 000 Ft volt. Mennyit keresett ennél a cégnél az 5 éves munakviszonya alatt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mértani sorozattal a legegyszerűbb megoldani a feladatot.

- 3 év után - vagyis a 4. évben - 12 * 140000 = 1 680 000 Ft-ot keresett a dolgozó.
- Az 5%-os emelés 1,05-tel való szorzásnak felel meg.

Ez alapján:

a4 = 1680000
q = 1,05
S5 = ?

Képletek:

Sn = a1 * (qn - 1) / (q - 1)
an = a1 * qn-1

Számítások:

a4 = a1 * q3
1680000 = a1 * 1,053
a1 = 1451247,17

S5 = a1 * (q5 - 1) / (q - 1) = 1451247,17 * (1,055 - 1) / (1,05 - 1) = 8019056,71

Tehát az 5 év alatt 8 019 057 Ft-ot keresett a dolgozó.

Amennyiben hasznosnak találod a válaszomat, kérlek, jelöld megoldásnak! Igazán nem nagy fáradtság. :)
Módosítva: 4 éve
0