Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Derékszögű háromszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
1725
Egy derékszögű háromszög egyik befogója 55 cm,az átfogó 23 cm rövidebb a másik befogó kétszeresénél.
Mekkora az átfogó és a másik befogó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A három oldal az adatok alapján:
a
b=55
c=2a-23

Felírva a Pitagorasz-tételt:
a2+552=(2a-23)2
a2+3025=4a2-92a+529
Ezt 0-ra rendezem:
0=3a2-92a-2496
Másodfokú megoldóképlettel kijön, hogy egyik megoldás -17,332, ami nem lehet, a másik pedig 48.
Tehát a oldal 48, a c pedig 2*48-23=73
1