Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lecci. Ha valaki. Tud. Segíteni köszi. Fontos. Lenne

Főoldal » Középiskola » Matematika
369
4.Adja meg az alabbi egyenlet megoldasait a valos szamok halmazan
-(x-5)^2+4
a)Mely valos szamokra ertelmezheto a kifejezes?
b)Oldja meg a valos szamok halmazan az alabbi egyenletet'
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ebben nincs egyenlőségjel, ez így nem egyenlet. De azért leírom felbontva:

-(x-5)²+4=-(x²-10x+25)+4=-x²+10x-25+4=-x²+10x-21

Ez minden valós számra értelmes.

Ha ez esetleg egy másodfokú egyenlet, csak elfelejtetted leírni azt, hogy =0, akkor megoldom.

Megoldóképlet nélkül:
-(x-5)²+4=0
4-(x-5)²=0
(2-(x-5)(2+x-5)=0
(2-x+5)(x-3)=0
(7-x)(x-3)=0

7-x=0
x₁=7

x-3=0
x₂=3

Megoldóképlettel:
-x²+10x-21=0

a=-1
b=10
c=-21

x1,2=-b± b²-4ac /2a

x₁=-10- 10²-4(-1)(-21) /2*(-1)=-10- 100-84 /-2=-10- 16 /-2=-14/-2=7

x₂=-10+ 10²-4(-1)(-21) /2*(-1)=-10+ 100-84 /-2=-10+ 16 /-2=-6/-2=3

M={3; 6}
0