Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudáspróba matek 12

Főoldal » Középiskola » Matematika
343
A „felfordított" szabályos négyoldalú gúla alakú szökőkút alapélei 40cm hosszúak, magassága 70cm

A) Hány dm² rozsdamentes acéllemez borítja a szökőkút belső felületét?

B) Hány liter vízet tartalmaz a gúla, ha teljesen megtelik?

C) Mekkora szöget zárnak be a gúla élei a vízszintes síkkal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a=40 cm
M=70 cm

a)
Ta=a²
Ta=40²=1600 cm²

d²=a²+a²
d²=40²+40²
d²=3200
d= 3200  cm

oldalél²=(d/2)²+M²
oldalél²=( 3200 /2)²+70²
oldalél²=5700
oldalél= 5700  cm

oldalél²=ma²+(a/2)²
5700=ma²+400
ma²=5300
ma= 5300  cm

Tp=4*a*ma/2
Tp=4*40* 5300 [/index]/2=800 53 ≈5824,09 cm²

A=Ta+Tp
A=1600+800 53 ≈7424,09 cm²

b)
V=Ta*M/3
V=1600*70/3=37333,33 cm²≈37,33 dm³=37,33 l

A c-re már nincs időm.
1