Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szénhidrogén molekulaképlete?

Főoldal » Középiskola » Kémia
527
90,0 m/m% szenet és 10,0 m/m% hidrogént tartalmazó szénhidrogénnek mi a legegyszerűbb molekulaképlete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ilyen feladatokban a tömegszázalékokat el kell osztani a moláris tömegekkel. A 90/12=7,5 még a 10/1=10. Vagyis 7,5 szénatomra jut 10 hidrogénatom. Mivel a 7,5 nem egész szám, meg kell szorozni kettővel, hogy egész szám legyen, de akkor a hidrogének számát sem szabad elfelejteni megszorozni, és akkor az arány: 15:20 lesz. Tehát a vegyület képlete: C15H20. Mivel egy telített nyílt láncú szénhidrogén általános képlete CnH2n+2 szerint a 15 szénláncú már 2*15+2=32 hidrogént kellene tartalmaznia, ezért vagy van bennek 6 kettős kötés (mert minden kettős kötés 2-vel csökkenti a H-ek számát, és a 20 az 12-vel kevesebb a 32-nél), vagy gyűrűs a molekula, és akkor elég 5 kettős kötés is, vagy lehet még nyílt láncú és 3-as kötéseket tartalmazó molekula is, ekkor -mivel minden 3-as kötés 4-gyel csökkenti a hidrogéntartalmat- elegendő belőle 3 darab is.
0