Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
1653
V térfogatú, pH=1,00-es sósavhoz 1,00 cm3 20 m/m%-os, 1,1 g/cm3 sűrűségű sósavat öntünk, majd az így kapott oldatot desztillált vízzel 5V térfogatúra töltjük fel. A keletkezett oldalt pH-ja ismét 1,00. Mekkora térfogatú sósavból indultunk ki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A sósav erős sav, annak teljes mennyisége disszociál. Ez azt jelenti, hogy minden HCl molekula lead egy protont (H⁺ iont), amit egy H₂O molekula felvesz és H₃O⁺ oxónium ion lesz belőle. Persze marad még a HCl-ből egy Cl⁻ ion is az oldatban. Szóval az összes HCl-ből ilyen ionok lesznek.

A víz maga is disszociál kis mértékben (ez az autoprotolízis), de az abból származó H₃O⁺ ionok koncentrációja elhanyagolható a HCl-ből származóhoz képest.

Az oldat pH-ja attól függ, hogy mennyi a H₃O⁺ ionok koncentrációja. pH=1 azt jelenti, hogy 10⁻¹ mol/dm³ ez a koncentráció, és mondjuk pH=3 esetén pedig sokkal kevesebb, 10⁻³ mol/dm³.

Kiinduláskor 1 a pH, vagyis literenként (dm³-enként) van 10⁻¹ mol H₃O⁺ ion, összesen V liter térfogatnál V·10⁻¹ mol = V·0,1 mol.

Ehhez hozzáöntünk 1 cm³ sósavat (sósav oldatot), aminek a tömege könnyen kiszámolható: 1,1 g (a sűrűséget kellett szorozni a térfogattal, ami most 1). Ennek a sósav oldatnak a 20 tömeg%-a maga a HCl (a 80%-a pedig víz).
Vagyis hozzáadtunk 1,1 g · 20% = 0,22 g HCl-t.
Ki kellene számolni, hogy ez hány mol. A relatív atomtömegekből tudjuk, hogy 1 mol HCl tömege 1+35,5 = 36,5 g (lásd a periódusos tábládat, vagy mondjuk https://www.ptable.com/?lang=hu )
Ezért amit hozzáadtunk, az 0,22/36,5 mol = 0,006 mol = 6·10⁻³ mol.

Ez a HCl mennyiség is teljesen disszociál: 1 mol HCL-ből lesz 1 mol H₃O⁺ ion, ennyiből meg 0,006 mol. Van tehát összesen ennyi H₃O⁺ ion az összeöntött oldatban:
V·0,1 mol + 0,006 mol

Aztán feltöltöttük vízzel 5V térfogatra. Az oldat H₃O⁺ koncentrációja ennyi mol/dm³ lett: (a mol-t el kell osztani a térfogattal, vagyis 5V-vel)
`[H₃O^+] = (V·0","1 + 0","006)/(5V)`

Ennek is 1 a pH-ja, magyarul 0,1 mol/dm³ a koncentráció:
`(V·0","1 + 0","006)/(5V) = 0","1`
(V mértékegysége dm³, ezért nem kellett a mol meg mol/dm³ mértékegységeket kiírni.)

Innen már csak egyenlet megoldás:
`0","1·V + 0","006 = 0","5·V`
`0","006 = 0","4·V`
`V = (0","006)/(0","4)`
`V = 0","015 dm^3 = 15 cm³`
Módosítva: 8 éve
1