Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
496
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Írd már le szebben légyszíves mert nem bírom sajnos kiolvasni!
0

`a_1 = 2`
`a_22=14`
Hányadik tagja a 6 a sorozatnak?
-----------
Ezt kell megjegyezni a számtani sorozatokról:
Két szám határoz meg egy számtani sorozatot: Az első tagja (`a_1`) valamint a "differenciája" (`d`). A sorozat többi tagja nagyon egyszerűen jön ki:
`a_2 = a_1+d`
`a_3 = a_1+2d`
`a_4 = a_1+3d`
stb. vagyis
`a_n=a_1+(n-1)d`
Ezt a képletet magold be, ez az, amit minden ilyen feladatnál tudni kell.

Szóval most `a_22`-t is tudjuk, fel lehet ezt írni:
`a_22=a_1+21d`
`14=2+21d`

Ebből kijön `d` értéke. Számold ki.

Aztán azt kell kitalálni, hogy ha az n-edik eleme a sorozatnak a 6, mennyi n. Erre viszont már van fentebb egy képlet:
`a_n=a_1+(n-1)d`
`6=2+(n-1)d`

Írd bele, ami `d`-ről kiderült, és kijön `n`.
Módosítva: 8 éve
0