Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek Varga Tamás verseny SOS!!!4!4!

Főoldal » Középiskola » Matematika
443
2 es feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha egymást követő egész számok, akkor a középső legyen a, a b oldal a-1, a c oldal a+1
a oldalt a T két szakaszra bontja, legyen a=x+y (x-el a TB-t jelöltem.)
A magasság két derékszögű háromszögre bontja ABC háromszöget, felírom a két Pitagorasz tételt:
m2+x2=(a+1)2
I. m2+x2=a2+2a+1
II. m2+y2=a2-2a+1
Kivonom I.-ből a II.-őt: x2-y2=4a
a=x+y-ból kifejezem x-et: x=a-y
ezt behelyettesítem az előbbibe:
a2-2ay+y2-y2=4a
0-ra rendezem:
a2-2ay-4a=0
a-t kiemelek:
a(a-2y-4)=0
egy szorzat akkor 0, ha valamelyik tényező 0. a nem lehet 0, mert egy háromszög oldal
ezért a-2y-4=0
innen a=2y+4, a=x+y is igaz, a két jobb oldal egyenlő:
2y+4=x+y
y+4=x
Tehát TC a hosszabb, 4-gyel
Módosítva: 4 éve
0