Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S kombinatorika

Főoldal » Középiskola » Matematika
1220
A 0, 1, 2, 5, 7, 8, 9 számjegyeket legfeljebb egyszer felhasználva hány különböző
a, hétjegyű, páros
b, hétjegyű, 3-mal osztható
c, háromjegyű, 5-tel osztható
számot képezhetünk
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
Páros akkor lesz a szám, ha a 0, a 2 vagy a 8 kerül a végére. Figyelni kell arra is, hogy 0-val nem kezdődhet.
6! + 2 * 5 * 5! = 1920

b)
3-mal akkor osztható egy szám, ha a számjegyek összege osztható 3-mal. 0 + 1 + 2 + 5 + 7 + 8 + 9 = 32, tehát a megadott számjegyekből nem tudunk ilyen hétjegyű számot alkotni.
0

c)
5-tel akkor osztható egy szám, ha 0-ra vagy 5-re végződik. Itt is figyelni kell arra, hogy 0-val nem kezdődhet a szám.
6 * 5 * 4 + 5 * 5 * 4 = 220

Amennyiben hasznosnak találod a válaszomat, kérlek, jelöld megoldásnak! Igazán nem nagy fáradtság. :)
Módosítva: 4 éve
1