Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozatok, számtani sorozat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
694
9.Határozzuk meg az elsón pozitív egész szám összegét, ha a) n = 50;

n = 100;

n = 75;

n=111!

Egy génkezelt szuperkukac születésekor 1 cm hosszú. Elsó nap 2 cm-t növekszik,

majd minden nap 3 cm-rel többet növekszik, mint az előző nap.

a) Hány centimétert nő a kukac a születése utáni 10. napon? Mennyit no a 100. napon? b) Hány centiméteres a kukac 10 nap elteltével? Mennyit nö 100 nap elteltével?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. feladat:

Sn = n * (n + 1) / 2

Ez alapján:

a) 50 * 51 / 2 = 1275
b) 100 * 101 / 2 = 5050
c) 75 * 76 / 2 = 2850
d) 111 * 112 / 2 = 6216

2. feladat:

a1 = 2
d = 3

a)

an = a1 + (n - 1) * d

Ez alapján:

a10 = 2 + 9 * 3 = 29
29 cm-t nő a 10. napon.

a100 = 2 + 99 * 3 = 299
299 cm-t nő a 100. napon.

b)

Sn = n * (a1 + an) / 2

Ez alapján:

S10 = 10 * (2 + 29) / 2 = 155
1 + 155 = 156
156 cm-es 10 nap elteltével.

S100 = 100 * (2 + 299) / 2 = 15050
15050 cm-t nő 100 nap elteltével.

Amennyiben hasznosnak találod a válaszomat, kérlek, jelöld megoldásnak! Igazán nem nagy fáradtság. :)
Módosítva: 4 éve
1