Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Haromszog

Főoldal » Középiskola » Matematika
556
Ssziasztok.ki kellene szamolnom a derekszogu haromszog ismertelen oldalait es szogeit amit tudok hogy
a oldal 15 cm
Alfa szog 42


aztan ugyanezzel a kerdessel
a oldal 28 cm
Béta szog pedig 80
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Tudod mi az a sin, cos, tg, ctg?

1. Mivel az α szög az a oldallal szemben van a sin, és a tg az amiből ki tudsz indulni.
sinα=a/c képletből az átfogót (c) tudjuk kiszámolni:
sin42⁰=15/c /számoljuk ki a baloldalt a számológéppel:
0,6691=15/c /szorozzunk c-vel:
0,6691c=15 /osztunk 0,6691-gyel:
c=22,4cm
tgα=a/b képletből a másik befogót (b) tudjuk kiszámolni:
tg42⁰=15/b /számoljuk ki a baloldalt a számológéppel:
0,9004=15/b /szorozzunk b-vel:
0,9004b=15 /osztunk 0,9004-gyel:
b=16,66cm
A hiányzó szöget α+β+γ=180⁰ képletből tudod meghatározni:
42⁰+β+90⁰=180⁰
132⁰+β=180⁰
β=48⁰

2. 1. Mivel az β szög az a oldal mellett van a cos, és a ctg az amiből ki tudsz indulni.
cosβ=a/c képletből az átfogót (c) tudjuk kiszámolni:
cos80⁰=15/c /számoljuk ki a baloldalt a számológéppel:
0,1736=15/c /szorozzunk c-vel:
0,1736c=15 /osztunk 0,1736-tal:
c=86,381cm
ctgα=a/b képletből a másik befogót (b) tudjuk kiszámolni:
ctg80⁰=15/b /számoljuk ki a baloldalt a számológéppel (ctg-t csak úgy tudunk számolni hogy kiszámoljuk a tg80-at és vesszük a reciprokát:
1/tg80⁰ =15/b
0,1763=15/b /szorozzunk b-vel:
0,1763b=15 /osztunk 0,1763-mal:
b=85,07cm
A hiányzó szöget α+β+γ=180⁰ képletből tudod meghatározni:
α+80⁰+90⁰=180⁰
170⁰+α=180⁰
α=10⁰
Módosítva: 8 éve
0

De a háromszögröl tudnál csatolni képet, mert többfajta is van?!?!
Módosítva: 8 éve
0