Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

376
Mitől függ az indukált áram iránya?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Indukált áram iránya
A mágneses mezőben megfelelően mozgatott vezető feszültségforrásként működik, ilyenkor az elektromos energiát mechanikai munkavégzés árán nyerjük. Teljesen hasonló módon termelik az elektromos energiát a generátorok a hő- vagy vízierőművekben. A gőz illetve a lezúduló víz energiáját alakítják át mozgási, majd elektromos energiává. Vizsgáljuk meg, miért kell energiabefektetés, milyen erők ellenében kell a munkavégzés a mozgási indukció jelenségében!

A vezető két vége síneken csúszik, melyeket a mágneses téren kívül összekapcsolunk egy érzékeny árammérőn keresztül. Így a mozgó vezeték két végén felhalmozódott töltés, mint egy feszültségforrás két pólusa, zárt áramkörbe kapcsolható. Mivel a zárt körben az eddig felhalmozott töltések megindulnak, s áram keletkezik, a vezetékvégeken a töltésmennyiség, s ezzel együtt a mozgó vezetékben az elektromos tér lecsökken. Ezért a "Lorentz-erő újra erőre kap", s pótolja a mozgó vezeték végeiről elvándorolt töltéseket. Így a mozgás során a töltésszétválasztás, a töltésáramlás folyamatosan fenntartható a mozgó vezeték belsejében is! Ez azt jelenti, hogy - a megállapodás szerinti áram irányát tekintve - a pozitív töltéshordozók folyamatosan áramlanak a mozgó vezetékben a (+)-szal jelölt hely felé. Ebben az esetben a mozgó vezeték árammal átjárt vezetővé válik, amelyre mágneses térben erő hat. Alkalmazva a jobbkéz-szabályt, látható, hogy az erő a sebességgel ellentétes irányban, a mozgást fékezve hat. Okoskodásunk általánosítása a fizikában Lenz törvényeként ismeretes:

Lenz törvénye: Az indukció során a mozgó vezetőben olyan irányú áram folyik, amely mágneses hatásával akadályozza az őt létrehozó változást, a mozgást.
-1