Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi feladat.

Főoldal » Középiskola » Matematika
1740
Hány átlója van egy olyan konvex sokszögnek, melyben a belső szögek összege 2160°?
Mennyi a belső szögek összege egy olyan konvex sokszögben, melyben az átlók száma 27?
Előre is köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Jelöljük n-nel az oldalak számát, ekkor:

1. kérdés

Oldalak száma:
(n - 2) * 180 = 2160 // : 180
n - 2 = 12 // + 2
n = 14

Átlók száma:
n * (n - 3) / 2 = 14 * 11 / 2 = 77

2. kérdés

Oldalak száma:
n * (n - 3) / 2 = 27 // * 2
n * (n - 3) = 54 // zárójel
n2 - 3n = 54 // - 54
n2 - 3n - 54 = 0
A megoldóképlet alkalmazása után:
n1 = 9; n2 = -6 (csak a 9 megoldás)

Belső szögek összege:
(n - 2) * 180 = 7 * 180 = 1260°

Amennyiben hasznosnak találod a válaszomat, kérlek, jelöld megoldásnak! Igazán nem nagy fáradtság. :)
2