Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Általános iskola » Fizika
527
1. Sorold fel mi a teendő, ha valakit a közeledben áramütés ért?
2. A villanytűzhely és a villanybojler soha nincs ugyanazon az áramkörön. Miért?
3. Minek a mértékegysége a kWh?

Igaz vagy hamis?

A 0,05 A-nél erősebb áram életveszélyes lehet az emberre.

Ha valakit áramütés ér az első tennivaló, hogy orvost hívunk.

Ha egy elem két pólusát fogyasztó beiktatása nélkül kötjük össze, rövidzárlatot állítottunk elő.

Két darab sorba kapcsolt 60 Ω-os ellenállás eredője 120 Ω.

Két fogyasztó akkor van sorosan kötve egy áramkörbe, ha a fogyasztók egy vonalban, sorban helyezkednek el a kapcsolótáblán, vagy az asztalon.

4. Egy izzólámpa 12 V feszültség hatására 5 A áram halad át.
a) Mekkora az áram által végzett munka 20 perc alatt?
b) Mekkora az ellenállása?
c) Mekkora a teljesítménye?

5. Mi a szerepe a villanyóra után bekötött áramvédő kapcsolónak (Fi relének)?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
el kell látni, hívni kell a mentőt, ha kell újra éleszteni

mert nagy a teljesítményük, így ha egy áramkörön lennének leolvadna a kábel

energiának

I
I
h
i
h

W=UIt=12*5*60*20=72000J
R=U/I=12/5=2,4ohm
P=UI=12*5=60W

megakadályozza, hogy leolvadjon a kábel nagy áram hatására
0