Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek kérlek

1787
sorold fel és csoportosítsd a szerves tápanyagokat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
biosz
0
Felsőoktatás / Biológia

Válaszok

1
Szerves tápanyagok

A szénhidrátok energiadús vegyületek. Közéjük tartoznak az egyszerű cukrok és a keményítő. A sok cukrot tartalmazó ételek édesek (sütemények, csokoládék, lekvárok, méz, egyes gyümölcsök stb.). Nagy keményítőtartalmú élelmiszerek a burgonya, a rizs, a tésztafélék és a kenyér. A tápcsatornában a keményítő is egyszerű cukorrá, szőlőcukorrá emésztődik, és a vér így továbbítja a sejtekhez. A sejtlégzéssel, a cukor elégetésével a szervezet energiát nyer. A táplálékban levő szénhidrátfölösleg egy részét a máj tárolja, a fennmaradó mennyiség pedig zsírrá alakul a zsírszövetben. A túlzott szénhidrátfogyasztás ezért elhízáshoz vezethet.

A szénhidrátok közé tartozik a cellulóz is, amely azonban az emberi szervezet számára emészthetetlen. Táplálékaink rosttartalmának zömét a cellulóz alkotja, ezért fontos szerepe van a bélmozgások fenntartásában.

A zsírok energiát szolgált Húsfélékről készült fotóatnak az életfolyamatokhoz, elégetésük jelentős hőtermeléssel is jár. 100 gramm zsírból kétszer annyi energia szabadul fel a sejtekben, mint ugyanannyi szénhidrátból vagy fehérjéből. A szalonna, a töpörtyű, a húsok, a vaj és a sajtok állati eredetű zsírokat tartalmaznak. Növényi eredetű zsírok (olajok) vannak például a dió, a mogyoró, a tök és a napraforgó magjában. Ez utóbbi sajtolásával állítják elő a legtöbb étolajat. A sok zsírt tartalmazó élelmiszerek fogyasztása nem egészséges: egyrészt elhízáshoz vezetnek, másrészt – ha az állati zsírokban levő koleszterin nevű anyag nagy mennyiségben kerül a szervezetbe – érelmeszesedést okozhat.

A fehérjék a szervezetünket felépítő alapvető vegyületek. A fehérjék mint enzimek szabályozzák az anyagcsere-folyamatokat, szükségesek a növekedéshez, a fejlődéshez. Sok fehérjét tartalmazó táplálék például a tojás, a tej és a tejtermékek, a húsfélék, a borsó és a bab. Szükség esetén a szervezet a fehérjéket képes átalakítani és energianyerésre felhasználni. Az ételekben levő fehérjék a tápcsatornában megemésztődve építőköveikre, aminosavakra bomlanak, és ezekből építi föl a szervezet a saját fehérjéit. Sejtjeink az aminosavak egy részét nem tudják előállítani, ezeket a táplálékkal készen kell fölvennünk. Ezért életbevágóan fontos, hogy ételeink elegendő mennyiségű és minőségű fehérjét tartalmazzanak.

SZERVES TÁPANYAGOK
Mennyiségi szempontból a szénhidrátok a legfontosabb energiaszolgáltató vegyületek. A szervezet energiaigényének mintegy 75%-át a szénhidrátok lebontása biztosítja. Az idegsejtek és vázizomrostok például szinte kizárólag szőlőcukrot használnak energiaforrásként. Sok szénhidrátot tartalmazó táplálékaink a kenyér, a burgonya, a rizs, a tésztafélék, a különböző édességek (csokoládé, lekvár, méz stb.).

A fehérjék emésztése során képződő aminosavak nagy része a sejtek saját fehérjéinek felépítésében vesz részt, csak kisebb részük bomlik le. Az aminosavak elsősorban építőkövek, nem energiaszolgáltatók. Ezt az is jelzi, hogy sejtjeinkben szükség esetén a zsírok és a szénhidrátok átalakulnak, aminosavak képződnek belőlük. A fehérjéket felépítő húszféle aminosav között vannak olyanok, amelyeket sejtjeink nem tudnak anyagcseréjük során előállítani más vegyületekből. Ezek az úgynevezett esszenciális aminosavak, amelyeket mindenképpen fel kell venni a táplálékkal. A gyerekek táplálékának különösen sok fehérjét kell tartalmaznia a megfelelő növekedés, fejlődés érdekében. Sok fehérje van a húsfélékben, a tojásban, a tejben és a tejtermékekben (vaj, sajt, túró, tejföl), a növények közül pedig a szójában, a babban és a borsóban, egyes gabonafélékben.

A zsírok energiaszolgáltató és -raktározó vegyületek. Energiatartalmuk magasabb, mint a szénhidrátoké. (1 gramm glükóz elégetésekor 4 kcal, 1 gramm zsír elégetésekor 9 kcal hő szabadul fel. Az ember energiaforgalmával kapcsolatban hagyományosan nem kJ-ban, hanem kilo­kalóriában – kcal-ban – adják meg az adatokat.) A feleslegben felvett tápanyagok a zsírszövetben alakulnak át és raktározódnak. A zsírok lebontásából származó zsírsavak között is vannak olyanok, amelyek esszenciálisak.

A szerves tápanyagok

1, FEHÉRJÉK :

Aminósavakból felépülő óriásmolekulájú szerves anyagok.
Nélkülözhetetlenek a sejtépítésben, de energiát is szolgáltatnak
Csoportosításuk

Teljes értékű fehérjék: esszenciális (létfontosságú) aminosavakat tartalmaznak, állati eredetűek, de néhány növényben is előfordulnak pl. burgonya, szója, olajos magvak.
Nem teljes értékű fehérjék:Az esszenciális aminosavakat csak részben, vagy egyáltalán nem tartalmazzák. Ilyenek a növényi fehérjék.
2, ZSIRADÉKOK : energiaforrások, zsírban oldódó vitaminok oldószere

ZSÍROK

Állati eredetűek
Szoba hőmérsékleten kenhető vagy szilárd halmazállapotúak
Viszonylag nehezen emészthetőek
OLAJOK

Növényi eredetűek
Szobahőmérsékleten folyékonyak.
Könnyebben emészthetőek.
Gyorsabban romlanak
3, SZÉNHIDRÁTOK: a legfontosabb energiaforrások

Csoportosításuk:

cukorszerűek:

Édes ízűek,
Vízben jól oldódnak
A szervezetben könnyen felszívódnak (gyors energiaforrás)
Ha túl sokat fogyasztunk belőle, a fel nem használt rész zsírrá alakul, és elhízáshoz vezethet.
egyszerű cukrok: pl. szőlőcukor
összetett cukrok: pl. répacukor, tejcukor (laktóz)
nem cukorszerűek:

Nagy molekulájú, sok egyszerű cukormolekulából felépülő vegyületek
Vízben nem, vagy csak rosszul oldódnak
Nem édesek
Pl. keményítő, glikogén.
Módosítva: 3 éve
0