Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
380
Két valós szám összege 5. A szorzatuk 5-tel nagyobb a különbségüknél. Melyek lehetnek ezek a számok?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, feladat, szöveges, témazáró, Középiskola
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a+b=5
ab=a-b+5

a+b=5
b=5-a

a(5-a)=a-(5-a)+5
5a-a²=a-5+a+5
5a-a²=2a
3a-a²=0
a(3-a)=0
ekkor vagy:
a=0
vagy
3-a=0
a=3

a₁=0
a₂=3

b₁=5-0=5
b₂=5-3=2

Ell.:
a₁, b₁:
0+5=5
0*5=0
0-5=-5
-5+5=0

a₂, b₂:
3+2=5
3*2=6
3-2=1
1+5=6
1