Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszögbe és köré írt kör sugara

Főoldal » Középiskola » Matematika
393
Sziasztok valaki meg tudja oldani ezt a feladatot?
Egy derékszögű háromszögben az egyik befogó 5 cm a másik 12 cm
Mekkora a beírt kör és a 3 köré írt kor sugarak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a=5 cm
b=12 cm

c²=a²+b²
c²=5²+12²
c²=169
c= 169 =13 cm

s=a+b+c/2
s=5+12+13/2=15

T= s(s-a)(s-b)(s-c) 
T= 15(15-5)(15-12)(15-13) =30 cm²

Beírt kör:
r=2T/a+b+c=2*30/5+12+13=2 cm

Köréírt körök:
ra= s(s-b)(s-c)/s-a 
ra= 15(15-12)(15-13)/15-5 =3 cm

rb= s(s-a)(s-c)/s-b 

rb= 15(15-5)(15-13)/15-12 =10 cm

rc= s(s-a)(s-b)/s-c 

rc= 15(15-5)(15-12)/15-13 =15 cm
0