Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Logaritmus

Főoldal » Középiskola » Matematika
394
Tudna a csatolt feladat megoldásában segíteni valaki?
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
(log₂(x-3))(log₂(x²+6))=0

Kikötés: x>3

Két tényező szorzata úgy lehet nulla, ha legalább az egyikőjük nulla. Ezt nézzük meg mindkét tényezővel:

log₂(x-3)=0
Mivel minden szám nulladik hatványa 1, ezért:
x-3=1
x=1+3
x=4 4>3, azaz 4∈ÉT
M₁={4}


log₂(x²+6)=0
x²+6=1
x²=-5
x= -5 
Egy valós szám négyzete nem lehet negatív szám ezért:
M₂=∅

M=M₁∩M₂={4}
Módosítva: 4 éve
0

Szia!

A logaritmus-azonosságok szerint a második része a feladatnak:
2×log₂x+6=0, ahonnan log₂x=-3, azaz x=1/2³=1/8, szerintem ez lesz a második gyök! :)

Az első pedig az : x=4 lesz, ami jó volt, ahogy RationalRick is kiszámította! :)
2