Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
993
Egy érdekes könyvből első nap 8 oldalt olvasunk el, majd minden további napon 1,5 oldallal többet. Hány nap alatt olvassuk ki a 270 oldalas könyvet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a1=8
d=1,5
Sn=270
n=?

Sn=n/2[2a₁+(n-1)*d]
270=n/2[2*8+(n-1)*1,5]
540=n(16+1,5n-1,5)
540=14,5n+1,5n²
1,5n²+14,5n-540=0

Megoldóképlet:
x=-14,5+ 14,5²-4*1,5*(-540) /2*1,5≈14,75
(a másik megoldás negatív lenne, aminek itt nincs értelme.)

n=14,75, azaz 15 nap alatt olvassuk ki a könyvet.
0