Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
649
Egy téglatest térfogata 840 cm3, az egy csúcsban összefutó élek hosszúságainak összege 30 cm. Az élhosszúságok egy számtani sorozat egymást követő tagjai.
Mekkora e téglatest felszíne?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
V=840 cm³

V=abc
a+b+c=30

a: b-d
b: b
c: b+d

a+b+c=30

(b-d)+b+(b+d)=30
b-d+b+b+d=30
3b=30
b=10

Kétismeretlenes egyenletrendszer:
a+10+c=30
a*10*c=840

a+c=20
c=20-a

a*10*(20-a)=840
200a-10a²=840
-10a²+200a-840=0

Behelyettesítesz a másodfokú egyenlet megoldóképletébe, ha nem baj ezt most nem írom le.
a₁=6
a₂=14

c₁=20-6=14
c₂=20-14=6

De ugye az a kisebb, mint a c, ezért csak az első megoldás jó.

Tehát:
a=6 cm
b=10 cm
c=14 cm

A=2(ab+ac+bc)
A=2(6*10+6*14+10*14)=568 cm²
0