Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Göncöl

2815
Honnan származik a Göncöl elnevezés?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Földrajz, Göncöl
0
Középiskola / Földrajz

Válaszok

2
A Nagy Medve csillagkép utolsó hét csillaga. Számos más elnevezése előfordul: Csíkiszekér, angyalok hintója, Szekércsillag, Ördögszekér, Szent János szekere. Az egész nyelvterületen szekérnek nevezik. Szövegemlékeinkben is előfordul, a Schlägli szójegyzék (1405 körül) „zeker hug” néven említi. (A húgy szó ősi jelentése annyi mint „csillag”.)

A Göncölszekér mondái leggyakrabban a kereszténységgel kapcsolatosak. Ez az a szekér, amelyik Illést az égbe ragadta, más változat szerint Jób ül rajta és vigyázza a csillagokat. A Göncölszekérnek Jézus, Szent Péter, Szent Dávid, Illés és angyalok az utasai, a Tejúton halad. Arra is van magyarázat, hogy miért ferde a rúdja: nekiütközött a Mennyország kapujának, vagy az úton valamilyen akadályt kellett kikerülnie (cigány gyerekek, farkascsorda), kátyúba került, megcsavarodott a rúd, a kocsi pedig eldőlt. Ennek folytatása, hogy az égbe rendelték azokat, akik miatt eltört a kocsi, az egyik cigány gyerek a munka végeztével ottmaradt: ő a Kisbéres, vagyis az Alkor nevű csillag. Egyes változatokban ő az, aki az ökröket hajtja.
0

A Göncölszekér nem tekinthető "hivatalos" csillagképnek, a Nagy Medve csillagkép 7 fényes csillaga alkotja.

Az animációban a gombokkal be/kikapcsolhatók a csillagkép körvonalak.
(Sötétebb kékkel a Göncölszekér, világosabb kékkel a Nagy Medve többi része. A jobb felső sarokban kör jelöli a Sarkcsillagot.)

A Nagy Medve (Ursa Maior) csillagkép fényesebb tagjai egy laza csoportosuláshoz az Ursa Major Mozgó Halmazhoz tartoznak és a térben azonos irányban haladnak. Ez a hozzánk legközelebbi halmaz. Átmérője 30 fényév. Közelsége miatt nem látjuk szoros csillagcsoportosulásnak. A Göncölszekér 7 fényes csillagából 5 (a Dubhét és az Alkaidot kivéve) a halmazhoz tartozik. A halmaz tagjai 15-17 km/s sebességgel haladnak a Saggitarius csillagkép irányába. A tagok közül eddig 17-et azonosítottak be egyértelműen, de 100 olyan csillag van, amelyiknek sebessége és iránya ezekhez hasonló. A halmaz életkora 150 millió év, közéjük tartozik a fényes Szíriusz is.
1