Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra

Főoldal » Középiskola » Matematika
506
Szöveges feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egyenletrendszer:

2x+4y=52
6x+3y=78
x,y-?

Első egyenletet 2-vel, 2. egyenletet 3-mal egyszerűsítve:

x+2y=26
2x+y=26

Első egyenletből kifejezve x-et és behelyettesítve a 2. egyenletbe:
x=26-2y
2(26-2y)+y=26
52-4y+y=26
26=3y
y=26/3

x=26-2*26/3=26/3
(amúgy látszik a fenti 2 egyenletből is hogy x és y felcserélhető, tehát ugyanaz.)

Tehát a füzet és a ceruza is 8 egész 2/3 hrn-be kerül. (bármi is legyen az:) )
0