Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
633
Egy színházi nézőtéren 560-an férnek el. A 10. sorban 45-en, és minden sorban 2-vel többen, mint az előtte levőben. Hány sor van a színházban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Megoldás:

a10 = 45
d = 2
Sn = 560
n = ?

Az a10-et képlet segítségével így írhatjuk át: a1 + 9d = 45 amiből következik hogy a1 = 27!
A kapott eredményt behelyeztethetjük az Sn=n/2*[2a1+(n-1)d] képletbe, ami úgy néz majd ki hogy 560=n/2[54+(n-1)*2].
Ezt levezetve egy másodfokú egyenletet kapunk: n2+26n-560=0
Amelynek a kettő megoldása 14 és -40. Ebből pedig meg is kapjuk a helyes megoldást, hogy 14 sor van a színházban :) !
0

Kicsit átláthatóbban.
0