Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene kérem?

Főoldal » Középiskola » Matematika
388
Igazoljuk kombinatorikus úton a következő összefüggést:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A binomiális együtthatókra tanult definícióba kell csak behelyettesíteni:
`( (n-1), (k-1) )=frac{(n-1)!}{(k-1)!*(n-k)!}`,
`( (n), (k) )=frac{n!}{k!*(n-k)!}`,
`( (n), (k-1) )=frac{n!}{(k-1)!*(n-k+1)!}`,
azaz
`n*( (n-1), (k-1) )=frac{n*(n-1)!}{(k-1)!*(n-k)!}=frac{n!}{(k-1)!*(n-k)!}`,
`k*( (n), (k) )=frac{k*n!}{k!*(n-k)!}=frac{n!}{(k-1)!*(n-k)!}`,
`(n-k+1)*( (n), (k-1) )=frac{(n-k+1)*n!}{(k-1)!*(n-k+1)!}=frac{n!}{(k-1)!*(n-k)!}`.
Látható, hogy mindhárom formula ugyanazt eredményezi.

Módosítva: 4 éve
1