Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok, segítségre lenne szükségem!

Főoldal » Középiskola » Matematika
338
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A 3-asban tudok segíteni, a többihez nem nagyon tudok hozzászólni.

a=2,5 cm
a'=4,5 cm

b=3,6 cm
c=4 cm
d=5,2 cm
e=4,2 cm

Egyenes arányosságról van szó. Ahányszorosa a felnagyított a oldal az eredeti a oldalnak, ugyanannyiszorosa a többi felnagyított oldal az eredtieknek.

4,5÷2,5=1,8, azaz 1,8-szoros a nagyítás. Tehát a többi oldalt is ennyivel kell megszorozni.

b'=3,6*1,8=6,48 cm
c'=4*1,8=7,2 cm
d'=5,2*1,8=9,36 cm
e'=4,2*1,8=7,56 cm
0

A négyest mégis meg tudom csinálni.

a=4 cm
a'=7 cm

7÷4=1,75, tehát 1,75-szörös a nagyítás.

b'-b=2,25 cm
1,75b-b=2,25
0,75b=2,25 /÷0,75
b=3 cm

c'+c=14,25 cm
1,75c+c=14,25
2,75c=14,25 /÷2,75
c=5,181818... (végtelen tizedestört)
0