Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Toldi fogalmazàs

1129
Sziasztok!
Nagy út àll elöttem(Miklós levele èdesanyjàhoz,E/1)
Fogalmazàst kell írni
Tud valaki segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

1
Hirtelen azonban valami felébreszti Miklóst, hamar rájön, hogy lódobogás hangja verte fel. Döbbenten veszi észre, hogy a temető mellett öreg szolgája, Bence lovagol el éppen.

Miklós örömmel ugrik fel és pattan a ló elé, szinte letépi a nyeregből Bencét, annyira boldog, hogy végre egy ismerőst láthat.

Képzelhetjük Bence ijedelmét, hiszen ő csak annyit érzékel, hogy az éjszaka közepén valaki/valami kiugrik a temetőből és leszedi a lóról. Jó sok idő eltelik, mire Bence magához tér és felfogja, hogy nem egy halott ugrott rá a sírból, hanem Miklós ölelgeti.

Miklós persze első szavával az édesanyját kérdezi, hogy jól van-e, nincs-e baja, hogy György otthon van-e még.

Kiderül, hogy Bence nem véletlenül lovagolt éppen arra, Miklós édesanyja küldte őt a fiú után, hiszen Miklós megmondta neki, hogy Budára megy.

És igen, az anyja jól van, csak nagyon hiányzik neki a fia. György pedig már másnap elhagyta a szülői házat, ő sem rontja ott tovább a levegőt.

Bence azt az utasítást kapta Toldi Lőrincnétől, hogy keresse meg Miklóst és legyen továbbra is a szolgája, bármerre is jár.

Miklós és Bence úgy döntenek, hogy aznap éjszaka már nincs értelme tovább menniük, meghúzódnak a temetőben. Bencénél élelem is van bőven, egy nagy cipót vesz elő a tarisznyájából.

A cipót Miklós anyja készítette, saját kezűleg dagasztotta és sütötte és külön megparancsolta Bencének, hogy csak Miklósnak adhatja oda.

Miklós pedig ketté akarja vágni a kenyeret, de a kés eltörik vágás közben. Döbbenten nézik a kettétört kést, mi lehet a kenyérben, ha egy kés sem bír vele.

Hamar kiderül, hogy a kenyérbe Miklós anyja belesütött egy vasszelencét. Amikor azt Miklós kinyitja rengeteg aranyat talált benne. Ezért volt az anyja szigorú parancsa, hogy csak Miklósnak lehet átadni a kenyeret.

Gyorsan meg is számolják a pénzt, Miklós Bence két markába rakosgatja az aranyakat, végül kiderül, hogy Miklósnak összesen 100 aranyat küldött az anyja.
Toldi Miklós reményei újra feltámadnak, hiszen ez már elég pénz arra, hogy másnap lovat, fegyvert, páncélt vegyen és kiálljon a cseh vitéz ellen.

Miklós annyira megörül az új lehetőségnek, hogy elhatározza, aznap éjjel mulatni fognak. 99 aranyat átad Bencének, őrizze meg, egy aranyat pedig el fognak inni.

Nem messze a temetőtől találnak is egy kopott csárdát, Bence és Miklós oda térnek be. A kocsmáros elcsodálkozik a kései vendégeken, de persze ad nekik enni, inni.

Miklós három ember helyett is megvacsorázik, majd bort kér, rögtön egy kannával, hiába sopánkodik Bence, hogy meg fog ártani.

Közben a kemence mellett alvó cimbalmos is felébred és látja, hogy itt mulatás lesz, nekiáll hát játszani a hangszerén.

Ahogy Toldi meghallja a zenét és a bor is hatni kezd, kiugrik a kocsma közepére és táncolni kezd. Egész éjjel táncol és iszik, kimulatja magából az elmúlt napok minden búját-baját.

Bence, az öreg szolga egy asztal mellől figyeli, próbálja óvni, hogy Miklós ne igyon annyit, de Miklóssal nem lehet bírni. Végül Bence is elálmosodik az óvatosan kortyolgatott bortól és elalszik.

Egy idő után Miklós is elunja a mulatságot, addigra ráadásul már rengeteg bort benyakalt és egy asztalra borulva alszik el.
0