Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS! Valaki segítsen!

Főoldal » Középiskola » Kémia
366
Előre is köszönöm szépen a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A 80 fokon telített KCl-oldatra: 151,1 g oldatban van 51,1 g KCl, akkor 500 g oldatban egyenes arányossággal felírva: (500/151,1)×51,1 = 169,093 g KCl van oldott állapotban.
20 fokra hűtve kiválik "x" gramm KCl mind az oldatból, mind a sóból, ezért a következő egyenlet írható föl:
(500-x)/134 = (169,093-x)/34 , mert 20 fokon 134 gramm oldatban van 34 gramm KCl.
Megoldjuk az egyenletet "x"-re: 34×(500-x)=134×(169,093-x), vagyis 17000-34x = 22658,462-134x, azaz 100x = 5658,462, amiből meg az jön ki, hogy x = 56,585 g, tehát 56,585 gramm KCl fog kiválni szilárd sóként az oldatból! :)

Ennyi lenne a feladat rövid levezetése, megoldása! :)
1