Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sztöchuometriai számítások

Főoldal » Középiskola » Kémia
1632
Mekkora tömegű alumínium-bromid keletkezik 13,0g alumíniumpor brómmal való reakciója során?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A reakcióegyenlet: Al + 1,5 Br₂ = AlBr₃, azaz 1 mol (26,89 gramm) alumínium reagál 1,5 mol (1,5×159,808= 239,71 gramm) brómmal és képződik így 1 mol-nyi, vagyis 266,6 gramm só, vagy alumínium-bromid.
Mi kiindultunk 13,0 g alumíniumból, amiből arányosan (aránypárral) (13/26,89)×266,6 = 128,89 gramm alumínium-bromid képződhet 100%-osan (100%-os kitermelésnél)! :)

Röviden ennyi lenne az egyenlet alapján a levezetés, ill. a megoldás! :)
1