Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Téglalap kerület,terület

Főoldal » Középiskola » Matematika
1411
Egy téglalap 12cm hosszú átlói 60 fokos szöget zárnak be egymással. Mekkora a téglalap kerülete,területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az ábrát itt megtalálod:
A lényeg, hogy van egy szabályos háromszöged, melynek minden oldala 6 cm. Tehát 2a= 12 cm.
A b oldalt úgy számolod ki, pitagorasz tételt írsz fel:
a²+b²=36
3²+b²=36
b²=27
b=5.2

K=2(a+b)=2(3+5,2)=16,4 cm
T=a*b=3*5,2=15,6 cm²
0

Szerintem oroszlan2001 nem jól számolta a végét.
A pitagorasz és a többi az rendben, ellenben ő csak a kis háromszöget számolta, ami az átló fele...ezáltal a téglalap b oldalának is fele. Szóval azt fel kell szoroznunk kettővel, hogy 10.4et kapjunk. Igaz én egész számot vártam, de lehet ez ennyi.

K=2(a+b)=2(6+10,2)=32,4 cm
T=a*b=6*10,4=62.4 cm²
0