Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
346
Köszönöm aki segít!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
33.)

a)
76=2²*19
152=2³*19

(76, 152)=2²*19=76
[76, 152]=2³*19=152

b)
42=2*3*7
55=5*11

(42, 55)=1 (relatív prímek)
[42, 55]=2*3*5*7*11=2310

c)
68=2²*17
170=2*5*17

(68, 170)=2*17=34
[68, 170]=2²*5*17=340

d)
15=3*5
22=2*11
52=2²*13

(15, 22, 52)=1 (relatív prímek)
[15, 22, 52]=2²*5*11*13=2860
0

Jó hír! Utánanéztem és megtaláltam a megoldást


8192/1024=2¹³/2¹⁰=2³=8
5000/6250=2³·5⁴/2¹·5⁵=2²/5¹=4/5
2016/5292=2⁵·3²·7¹/2²·3³·7²=2³/3¹·7¹=8/21

Tehát a törzsszámok azok a prímtényezők, csak ezt nem tudtam.
1