Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika/csúszási súrlódási erő

Főoldal » Középiskola » Fizika
1120
Egy doboznak a súlya 20 kg.Nyugalmi állapotból állandó húzóerővel húzva 8s alatt eléri a 4m/s² sebességet. Számítsd ki a csúszási súrlódási erőt,ha a húzóerő 35N.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A feladat szövege nem pontos, így kellene: "8s alatt eléri a 4m/s sebességet". A m/s² mértékegység már gyorsulás, a m/s a sebesség.

`t = 8 \ s`
`v = 4 \ m//s`
Ezekből ki tudjuk számolni a gyorsulást is:
`a = v/t = (4 \ m//s)/(8\ s) = 0","5 \ m//s^2`
Ez majd kell később.

`m = 20 kg`
Ilyen erők hatnak a dobozra:
- súly lefelé: `G = m·g = 200 N`
- tartóerő felfelé: megegyezik a súllyal, csak ellenkező az iránya: `F_t = 200 N`
- húzóerő vízszintesen előre: `F_h = 35 N`
- súrlódási erő vízszintesen hátrafelé: `F_s = ?`
A súly  és a tartóerő kiejtik egymást, azok eredője nem mozgatja a testet.
A húzóerő és a súrlódási erő eredője ennyi: `F_e = F_h - F_s`
Ez nem nulla, mert a test gyorsul. Pontosan ez az `F_e` erő gyorsítja `a` gyorsulással:
`F_e = m·a`

`F_e = 20kg·0","5m/s^2 = 10N`
`F_e = F_h - F_s`
vagyis
`10N=35N-F_s`
`F_s = 35N - 10N = 25N`
Módosítva: 8 éve
0