Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Megforgatjuk

Főoldal » Középiskola » Matematika
2333
Egy húrtrapéz alapjainak hossza 30cm és 60cm magassága 15.Megforgatjuk a hosszabik alapja körül .Mekkora az így keletkezett test felszíne és térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
²²Ha a trapézt a fent leírt módon forgatjuk meg két kúpot és egy hengert kapunk.
A henger térfogatának képlete: r2π*M
A kúp térfogatának képlete: r2π*m/3
Az r=15cm, a M=30cm (a henger magassága), m=15cm {(60-30)/2}
Helyettesítsünk be: Vhenger= r2π*M=152*π*30=225*π*30=6750π=21205,7cm3
Vkúp= r2π*m/3=152π*15/3=225*π*15/3=1125π=3534,3cm3
A test teljes térfogata két kúpot és egy hengert tartalmaz, vagyis:
V=2*Vkúp+Vhenger=7068,6+21205,7=28074,33

A felszín kiszámításához számoljuk ki előbb a húrtapéz szárának hosszát pitagorasz-tétellel:
15²+15²=b²
225+225=b²
450=b²
21,213=b (ez lesz a kúp alkotója)
Mivel a test úgy néz ki mintha a három alakzatot összeragasztottuk volna, csak a palástok területére lesz szükségünk:
Phenger=2*r*π*m=2*15*π*30=900π=2827,4cm²
Pkúp=r*π*a=15*π*21,213=999,64cm²
A test felszíne két kúp palástot és egy hengerpalástot tartalmaz:
A=2*Pkúp+Phenger=999,64*2+2827,4=4826,68cm²
0