Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Cink és salétromsav reakciója

Főoldal » Középiskola » Kémia
2094
Mi a különbség (ha van), ha:
- cink + híg salétromsav (itt tudom hogy Zn + 2 HNO3 = Zn(NO3)2 + H2)
- cink + közepesen tömény salétromsav
- cink + tömény salétromsav

A választ előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Kémia, reakció, salétromsav, cink
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A közepesen tömény salétromsavnál nitrogén-monoxid, a töménynél pedig nitrogén-dioxid gáz fog fejlődni! :)

Tehát:
1. egyenlet: 3 Zn + 8 HNO3 = 3 Zn(NO3)2 + 2 NO + 4 H2O; illetve
2. egyenlet: Zn + 4 HNO3 = Zn(NO3)2 + 2 NO2 + 2 H2O lesznek a kérdezett egyenletek!

De van még olyan helyzet is, amikor N2O (dinitrogén-oxid, kéjgáz) fog fejlődni:
3. egyenlet: 4 Zn + 10 HNO3 = 4 Zn(NO3)2 + N2O + 5 H2O , ilyenkor ez lesz a helyes egyenlet!
1