Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fémek az ércekből

Főoldal » Általános iskola » Kémia
888
Oktatási hivatal 8. Osztályos kémia munkafüzet
41. o. 8. Feladat
Alumínium üdítő doboz tömege 12 g.
A) Hány alumíniumatomot tartalmaz a doboz?
B) hány ilyen doboz készíthető 1 kg timföldből?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Csak az a-ban tudok segíteni.

Alumínium moláris tömege≈27 g/mol

27 g 1 mol
12 g x mol

27÷12=2,25

1÷2,25=4/9 mol

1 mol=6*10²³ db atom
4/9 mol=6*10²³÷2,25≈2,7*10²³ db atom

0

Szia!

B; rész megoldása: M(timföld)= M(Al2O3)= 102 g/mol (körülbelül), így
Al2O3 = 2 Al3+ + 3 O2- , elektrolízissel 102 g timföldből lesz 54 gramm alumínium, akkor 1000 g timföldből kb. 529,41 gramm alumínium nyerhető ki, ami megfelel (529,41/12) = 44,12 , azaz 44 ilyen doboz készíthető elvileg a timföldből! :)
0