Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematikából szeretnék segítséget! 8. o.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
605
A d. feladatot nem tudom megoldani. Megpróbáltam, de olyan eredmények jöttek ki, hogy biztos rossz lett.
A százalék számítást pedig ebben az esetben nem tudom hogyan kellene.

Nagyon örülnék ha valaki tudna segíte+ni!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, TÖRTEK, 8. osztály, század rész
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
d)
Bárminek a `7/100` része úgy jön ki, ha azt a bármit megszorozzuk `7/100`-dal:
`5/8·7/100`
Törtet törttel úgy szorzunk, hogy megszorozzuk a számlálót is meg a nevezőt is:
`=(5·7)/(8·100)`
Tudunk 5-tel egyszerűsíteni, hisz 100 = 5·20. Ez lesz az egyszerűsítés után:
`=7/(8·20)=7/160`
---
Az `1/2` része: most `1/2`-del kell szorozni:
`5/8·1/2=5/16`
---
Hasonlóan a többi is:
`5/8·7/5 = (5·7)/(8·5)`
Lehet 5-tel egyszerűsíteni:
`=7/8`
---
`5/8·21/10 = (5·21)/(8·10) = 21/(8·4) = 21/32`
----------

Hány százaléka ez az `5/8`-nak:
Mármint egyesével ezek hány százalékai az eredetinek?

Bárminek mondjuk az `1/100` része az éppen az 1%-a neki. Ez a százalék definíciója: százalék = század rész.
A `7/100` rész tehát 7%.
`1/2` rész az éppen a fele, vagyis 50%-a.
`7/5` rész az ugyanannyi, mint a `70/50` rész, ami ugyanannyi, mint a `140/100` rész, vagyis 140%.
`21/10` rész =`210/100` rész, vagyis 210%

Értesz mindent?
0