Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletek, egyenlőtlenségek

Főoldal » Középiskola » Matematika
354
Oldja meg az alábbi egyenletrendszert a valós számok halmazán!
Válaszát indokolja!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
5x + y = 3
x + y = 7

Első lépésként kifejezünk az egyik egyenletből. Ez teljesen szubjektív, te döntöd el melyik szeretnél kifejezni.
Én most a másodikból fogom kifejezni az y-t mivel az egyedül áll a feladatban mindenhol.
Kifejezve: y = 7-x

Ezután be kell helyettesíteni a másik egyenletbe:
5x + 7-x = 3 / Redezés
4x + 7 = 3 / Kivonjuk a 7-et
4x = -4
x = -1
Ezt követően visszahelyettesítünk a kifejezett tagba:
y = 7 - x
y = 7 - (-1)
y = 8

Ellenőrzés:
1,
5*(-1) + 8 = 3
-5 + 8 = 3
3 = 3

2,
(-1) + 8 = 7
7 = 7

Remélem tudtam segíteni :) !
- SharkY
0