Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.o.s.! Nagyon fontos! Valaki tudna segíteni? Matek:(

Főoldal » Középiskola » Matematika
633
S.o.s kereeem valaki segitsen aki tud :(. A 9.11. 14.15. Es a 17 kellene :(.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

5
9.a) Pontosan 2 páros.

Először találjuk ki, hogy az ötjegyű szám számjegyei közül melyik kettő lesz a páros (a maradék három pedig páratlan). Ennek `((5),(2))` lehetősége van.
Ami így kijött két pozíció, oda tegyünk egy-egy páros számot, amiket a {2;4;6} közül választhatunk, ennek 3·3 lehetősége van.
A három maradék számjegy pedig páratlan: {1;3;5;7}-ből jöhetnek, ez 4·4·4 lehetőség.
Vagyis összesen `((5),(2))·3^2·4^3`

9.b) Legalább 2 páros.

Amik nem jók, azok a csupa páratlan, valamint az 1 párosat tartalmazó számok. Ha azok számát kivonjuk az összes lehetséges ötjegyű szám számából, megvan a megoldás.

Összes lehetséges szám, ha nincs kikötés: `7·7·7·7·7 = 7^5`, hisz mind az öt számjegy lehet bármelyik hét.

Csupa páratlan: `4^5` lehetőség
Egyetlen páros: 5 helyen állhat a 3-féle páros szám valamelyike, a maradék négy helyen pedig `4^4`-féle állhat.

Vagyis a válasz: `7^5-(4^5+5·3·4^4)`
0

11)
Persze, a legsimább ez: 1-2-3-4-5
Hát itt nem fogok rajzolgatni, de mondjuk lehet ilyen is:
1-2-3-4
    |
   5
Meg ilyen is:
   1
    |
2-3-4
    |
   5

Meg is van a 3.
0

14)
Ismeretség alatt bizonyára azt kell érteni, hogy mondjuk A és B ismerik egymást. Ez tehát egy ismeretség.

Na most ha B ismeri A-t, akkor A is ismeri B-t, és ez a kettő csak egy ismeretségnek számít. Erre az oda-vissza dologra vigyázni kell majd.

5 ember van, mindenki ismer 4 másikat (saját magát nem nevezzük ismeretségnek). Ez elvileg 5·4, de az oda-vissza dolgok miatt ennek csak a fele lesz: 10.
0

15) fokszámok: 1,1,2,3,4,5
Nem lehet ilyen egyszerű gráfot rajzolni.
Ugyanis az egyik csúcs 5-fokú, abból a maradék 5-be megy él. Azok közül kettő lesz 1-fokú, azoknak már meg is van az egy szem foka, azokat már nem lehet felhasználni további élekhez. Marad tehát 4 csúcs, az meg kevés ahhoz, hogy 4-fokú legyen egy csúcs.

Olyan gráfot viszont lehet rajzolni, amiben van párhuzamos él.
Mondjuk ez:
Rajzolj fel 6 pontot egy körben, A,B,C,D,E,F
A-ból húzz 5 élet a többiekbe.
B és C lesznek az 1-fokúak.
D-ből húzz két párhuzamos élet E-be, ezzel D lesz a 3-fokú
E-ből húzz még egy élet F-be, ezzel F már 4-fokú
F pedig 2-fokú lett így.
Kész.
0

17) számok: 0,1,2,3,4,5
6-jegyű szám kell.

a) Mennyi lehet?
Első nem lehet 0, csak 5-féle.
Második már nulla is lehet, 6-féle
A többi is ugyanígy: 5·6·6·6·6·6 = 5·6⁵

b) van ismétlődés:
Vagyis van legalább 2 egyforma szám.
Egyszerűbb kiszámolni azt, amikor nincs két egyforma szám. Ez olyan, mint a számok permutációja, csak elől nem állhat a 0:
5·5·4·3·2·1 = 5·5!
Ezt kivonva a lehetséges számokból kijön a válasz: 5·6⁵-5·5!

c) nincs ismétlődés és osztható 4-gyel
Az utolsó 2 szám ilyen lehet (4-gyel osztható):
0-ra végződőek: 20, 40
2-re végződőek: 12, 32, 52
4-re végződőek: 24 (44 nem lehet, van benne ismétlődés)

Az első 4 számjegy pedig:
Ha az utolsó kettőben benne van a 0, akkor 4·3·2·1 = 4!
Ha az utolsó kettőben nincs benne a 0, akkor 3·3·2·1 = 3·3!

Vagyis:
2·4! + 4·3·3!
0