Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Százalék számítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
472
A Bűbáj Kft sikeres terméke a spirális szempillakefe, melynek árát karácsony előtt megemelték. Mivel a kereslet nem csökkent, a kefe árát még egyszer emelték, ezúttal 5%-kal többel, mint az előző alkalommal. Így a két áremelés révén a kefe ára 15,5%-kal emelkedett meg az eredeti árhoz képest.
Hány százalékosak voltak az egyes áremelések külön-külön?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen x az első emelés, ekkor először (1 + x)-szel, másodszor (1 + x + 0,05)-tel szorozták az árat, ami így összesen 1,155-szörösére nőtt.

Ez alapján felírható az alábbi egyenlet:

(1 + x) * (1 + x + 0,05) = 1,155 // öv.
(1 + x) * (x + 1,05) = 1,155 // zárójel
x + 1,05 + x2 + 1,05x = 1,155 // öv.
x2 + 2,05x + 1,05 = 1,155 // - 1,155
x2 + 2,05x - 0,105 = 0
A megoldóképlet alkalmazása után:
x1 = -2,1; x2 = 0,05 (csak a 0,05 megoldás)

0,05 = 5%
5% + 5% = 10%

Tehát először 5%-kal, másodszor 10%-kal emelték a termék árát.

Amennyiben hasznosnak találod a válaszomat, kérlek, jelöld megoldásnak! Igazán nem nagy fáradtság. :)
Módosítva: 4 éve
1