Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi 7, trigonometrikus egyenletek megoldása

Főoldal » Középiskola » Matematika
337
cos 5x = -sin x
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Megoldás:
Először rendezzük az ismeretlent a bal oldalra:
cos(5x)+sin(x) = 0
Most alakítsuk át a koszinuszt a korábbi feladatnál említett összefüggéssel:
sin(90-5x) + sin(x) = 0
Itt szintén a korábban taglalt összefüggést fogjuk alkalmazni:
2sin(45-2x)cos(45-3x) = 0
[A képlet a következő volt: sin(x)+sin(y)=2sin(x+y/2)cos(x-y/2)]
Egyszerűsítve ezt kapjuk:
sin(45-2x)cos(45-3x) = 0
Kettő tényező szorzata pontosan akkor nulla ha legalább az egyik tényezője nulla:
Ezáltal két részre bomlik a feladat:

> sin(45-2x) = 0
> cos(45-3x) = 0

A két egyenlet megoldását most nem vezetem le, remélem nem probléma :) A megoldások a következők lesznek:
x = 45/2 + 90k
x = 45 + 60k
ahol k eleme a valós számok halmazának.

Remélem tudtam segíteni :) ! Bővebb levezetést az előző hasonló típusú példánál írtam!
- SharkY
1