Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Köszönöm

Főoldal » Középiskola » Matematika
419
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
[6-4*(5/16)0]-2+(2/3)-1-81-1*(2/9)-1
Szedjük szét kicsit:
[6-4*(5/16)0]-2 minden szám 0-dik hatványa 1, ezért az (5/16)0=1, ezek szerint így alakult át az eleje:
[6-4*1]-2, 6-4*1=2, tehát az első kifejezés 2-2, ami 1/4 / jöhet következő:
(2/3)-1, egy tört -1-edik hatványa a tört reciproka vagyis (2/3)-1=3/2 /jöhet a következő:
81-1*(2/9)-1, a 81 reciproka 1/81 a (2/9) reciproka 9/2, ezért 1/81*9/2 maradt, ami egyszerűsítve 1/18. / Na most nézzük mi maradt az egészből:
1/4+3/2-1/18 / közös nevező a 36 lesz:
9/36+54/36-2/36=61/36
Módosítva: 8 éve
0