Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi 5, ezt az egyenletet kell megoldani levezetve

Főoldal » Középiskola » Matematika
469
Sin 3x = cos x
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Megoldás:

Először alakítsuk át a jobboldalt a cos(x) = sin(90 - x) használatával:
sin(3x) = sin(90 - x)
Ez rendezve:
sin(3x) - sin(90 - x) = 0

Ezt követően alakítsuk át a kifejezést a szögfüggvények szorzattá alakításához használható képlet segítségével:
sin(x) - sin(y) = 2cos(x+y/2)*sin(x-y/2)
-->
2cos(x+45)*sin(2x-45) = 0 (Itt a kettővel való osztással tudunk egyszerűsíteni!)

Tudjuk, hogyha a tényezők szorzata nulla akkor legalább az egyik tag nulla, ezáltal:
cos(x+45) = 0
sin(2x-45) = 0

Innentől pedig külön kell megoldani mind a kettő tényezőt:
1.
cos(x+45) = cos(0)
A koszinusz kettő esetben lehet 0, így kettő megoldást fogunk kapni:
x + 45 = 90
x + 45 = 270
A koszinusz függvény periodikussága miatt hozzá kell adni a 360*k periódust, ahol k eleme a valós számok halmazának!
x + 45 = 90 + 360*k
x + 45 = 270 + 360*k
x = 45 + 360*k
x = 225 + 360*k

Ezt össze tudjuk vonni majd egy megoldásba, így azt kapjuk eredményül hogy:
x = 45 + 180*k

A szinuszos tényezőt hasonlóképpen kell megoldani, ugyan ezekkel a lépésekkel :) !
Remélem tudtam segíteni!

Segítségképpen a Négyjegyű Függvénytáblázat "Trigonometriai összefüggések" illetve a "Nevezetes szögek szögfüggvényei" szolgálhatnak!
- SharkY
1