Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Magasság pitagorászos

Főoldal » Középiskola » Matematika
549
Sziasztok. Segitsegeteket szeretném kérni, hogy miképpen számolom ki a 21 cm oldalhoz tartozó magasságot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A két derékszögű háromszögre kell felírni a Pitagoraszt:

`x^2+y^2=13^2`
`(21-x)^2+y^2=20^2`
-----
Most vonjuk ki a második egyenletből az elsőt, ezzel kiesik `y^2`:
`(21-x)^2-x^2=20^2-13^2`
Hajtsuk végre a négyzetre emelést:
`(21^2 - 2*21*x+x^2)-x^2=20^2-13^2`
Hagyjuk el a zárójelet és vonjuk össze az `x^2`-eket:
`21^2 - 2*21*x=20^2-13^2`
Rendezzük át, hogy az `x`-es legyen csak az egyik oldalon:
`21^2 -20^2+13^2 = 2*21*x`
`210 = 42x`
`x=5`

Aztán mondjuk az első egyenletbe ezt beírva kijön az y is. Azt már rád bízom.
Módosítva: 8 éve
0