Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1512
Egy medencénél 2 csapon át lehet tölteni és egy lefolyó van. A csapok egyedül 10, illetve 15 óra alatt töltenék meg, a lefolyó 12 óra alatt ürítené ki a medencét.
Elkezdődik a feltöltés úgy, hogy a két csap és a lefolyó is nyitva van, de 4 óra elteltével valaki észreveszi a nyitott lefolyót és elzárja.
Mennyi időbe kerül így a teljes feltöltés?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy óra alatt:
az első csap a medence 1/10 részét,
a második csap 1/15 részét tölti meg,
a lefolyó 1/12-ed részét üríti ki.
Ez összesen egy óra alatt a medence 1/10+1/15-1/12=1/12 része,
4 óra alatt a medence 4*1/12=1/3 része.
Hátravan tehát a medence 2/3-ad része, mostmár elzárt lefolyóval,
tehát a két csap összesen 1 óra alatt a medence 1/10+1/15=1/6 részét tölti meg.
Ez x óra alatt:
1/6*x=1/3
x=2
Tehát a teljes feltöltés 4+2=6 órába telik.
1