Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítségeteket kérném a két emelt kémia tétellel kapcsolatban

Főoldal » Középiskola » Kémia
924
1. A buta 1-1-ént, illetve a but-2-ént elösszőr hidrogén-klorid gázzal reagáltatunk, majd a kapott terméket tömény, forró nátrium-hidroxid-oldaton vezetjük át. Mi az így keletkezett termék neve?
2. A buta 1,3.dién és az izoprén Br2- addíciójakor eltérő számú dibróm-származék keletkezik. Melyik esetben hányféle termék keltkezik és miért?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

1. feladat: CH₂=CH-CH₂-CH₃ + HCl = CH₃-CH(Cl)-CH₂-CH₃ (2-klór-bután képződik addícióval);
CH₃-CH=CH-CH₃ + HCl = CH₃-CH(Cl)-CH₂-CH₃ (itt is 2-klór-bután lesz a termék);
CH₃-CH(Cl)-CH₂-CH₃ + NaOH = NaCl + H₂O + CH₃-CH=CH-CH₃ (visszakapjuk a but-2-én gázt) ! :)

2. feladat: CH₂=CH-CH=CH₂ + Br₂ = CH₂(Br)-CH=CH-CH₂(Br) , itt két termék van: 1,4-dibróm-2-butén, a másik pedig a 2,3-dibróm-but-1-én lesz;
CH₂=C(CH₃)-CH=CH₂ + Br₂ = CH₂(Br)-C(CH₃)(Br)-CH=CH₂, vagy CH₂(Br)-C(CH₃)=CH-CH₂(Br) lehet a két dibróm-származék, azaz vagy 3,4-dibróm-but-1-én, vagy 1,4-dibróm-but-2-én képződhet, vagy még átmehet a C=C kettős kötés az elágazásos metil-csoportra is, s ekkor 3,4-dibróm-2-metil-but-1-én képződhet, így tehát itt 3-féle dibróm-származék lehetséges! :)

Remélem így már érthető! :)
Módosítva: 4 éve
0